Småland Adventure Race

Information

Uppdaterad: 2024-06-27

Varmt välkomna till Småland Adventure Race 2025. Tävlingen är en multisporttävling där lag om 2-4 personer så snabbt som möjligt, med hjälp av karta och kompass, ska ta samtliga checkpoints som finns inritade på kartorna. Banan kommer att ha ett antal transition areas (TA) där byte mellan discipliner äger rum. Tävlingen kommer att innehålla löpning, mountainbike, paddling och eventuell annan äventyr likt klättring. Vi kan utlova många timmar av härlig äventyr! Vi erbjuder en lång och en kort klass. Under 2024 fanns maxtider på 26 respektive 10 timmar och ambitionen är att det ska bli liknande tider i år, men det kan ändras beroende på hur banorna blir.

Tävlingen äger rum 24-25 maj 2025 i Småland. Exakt plats kommer.

Starttid för den långa klassen är klockan xx:xx och för den kosta klassen klockan xx:xx på lördagen. I god tid innan start öppnar arenan för incheckning och lagen får nummervästar, gps-trackers, stämpelkort och roadbook. Lagen får kartorna i startögonblicket. Banorna kommer att vara relativt enkla navigeringsmässigt med möjlighet att följa stig eller väg till de flesta checkpointsen. I många fall kan det dock löna sig att gena rakt på en checkpoint för att spara tid. Kontrollpunkterna kommer mestadels vara ganska tydliga och det är vägen dit som oftast kommer att bli avgörande. Det är nödvändigt att minst en person per lag har grundkunskaper om hantering av karta och kompass för att inte tappa onödig tid på navigeringsmisstag.

Tävlingen arrangeras av Topp och Dröm som är vana arrangörer av idrottsarrangemang, tillsammans med Deuter Adventure Team som de senaste åren skaffat sig massor av erfarenhet av multisport och adventure race. SAR 2024 blev otroligt lyckat och även i år siktar arrangörsteamet på att göra denna tävling till en av årets höjdpunkter i multisport-Sverige.

Småland Adventure Race riktar sig mot alla någorlunda vältränade personer. I den långa klassen välkomnar vi dem som vill ha ett rejält äventyr, och i den korta välkomnar vi er som vill testa multisport eller känner att ett dygn är i det längsta laget.

För er som vill följa loppet kommer vi att utrusta lagen i den långa klassen med gps-trackers, för att det ska vara enkelt att följa deltagarna på distans. Vi kommer även att ha bra livebevakning på Instagram under tävlingens gång. I tävlingsområdet finns goda möjligheter att följa tävlingen på plats vid start- och målområdet men också vid vissa TA. Observera att det inte är tillåtet för de tävlande att ta hjälp av vänner och bekanta för att få fördelar i tävlingen, däremot är det fullt tillåtet att besöka en affär, cykelverkstad eller liknande under tävlingen.

Sociala Medier

Vi uppdaterar löpande i våra sociala flöden på Facebook och Instagram. Där postar vi all den senaste informationen och en hel del klipp ifrån tävlingsområdet. Följ oss där så missar du ingen viktig information.

Disciplinschema 2024


Utrustning
Lagen får själva ta med den mesta av utrustningen till tävlingen, så som cyklar och surfskis/kajaker. Vi har ett samarbete med Team Jokab som förser oss med 20 stycken dubbelkajaker som går att boka för 800 kr styck. Klicka här för en lista med all obligatorisk material som ni måste ha med under banan.

Dropbag
Lagen kommer att komma åt en dropbag utefter banan. Denna väska packas inför tävlingen och lämnas in till tävlingsledningen innan tävlingen, som kör ut den till en förutbestämd plats. Väskan bör packas med energi, ombyteskläder och andra hjälpmedel som kan hjälpa laget vidare i tävlingen.

Arenaområde
Arenan kommer att vara belägen i xxxxx. Här kommer starten och målet vara och det finns tillgång till en närliggande bilparkering. Dusch finns att tillgå efter tävlingen. Innan starten kommer lagen få tid att plocka ihop sina prylar, lämna in dropbag till transition area (som lagen får tillgång till utmed banan), få nummervästar och annat viktigt. Vår förhoppning är att samtliga lag i respektive klass ska komma i mål inom ett par timmar, och prisutdelning kommer att ske vid lämplig tidpunkt efter målgång. Här finns tid för reflektion och avkoppling innan det är dags för hemresa. Vi rekommenderar lagen på speciellt den långa banan att vila efter avslutad tävling och att inte sätta sig i bilen och köra hem direkt efter målgång.

Nedskräpning och trafikregler
Givetvis tillämpas svensk lag och det är absolut förbjudet med nedskräpning. Självklart ska även trafikregler ska följas. Inga vägar kommer att vara avstängda för vår skulle och folk kommer att röra sig i tävlingsområdet. Iaktta stor respekt mot medtrafikanter. Vi vill gärna få ett rykte om oss att vara schyssta personer så att vi kan arrangera tävlingen även kommande år.

Vad är Adventure Racing?
I följande film förklaras Adventure Racing. Observera att reglerna som presenteras skiljer sig lite mot vår tävling.